Noem één paddestoel en het wordt waarschijnlijk de rood-met-witte-stippen vliegenzwam. Of als u een keertje in het bos bijna flauwgevallen bent door de bedwelmende geur van de grote stinkzwam, dan zit de naam van die paddestoel in uw geheugen gegrift. Ook de bekende elfenbankjes spreken tot de verbeelding.

Toch zijn er veel meer bijzonder interessante soorten. De afbeeldingen spreken voor zich. Paddestoelen hebben door hun verscheidenheid aan vorm en kleur al eeuwen in de belangstelling gestaan. Hun leefwijze alleen al is een uiterst boeiend fenomeen. Zo groeit de ene soort op rottend hout, de andere op etenswaren, een derde in symbiose met berk of eik. 
Bij de een zie je plaatjes aan de onderkant van de hoed, bij een ander buisjes of stekels en sommige paddestoelen lijken wel op een kleine bal met een gat erin. Aan kleurenrijkdom is geen gebrek : van roetzwart tot melkwit, van fel geel tot zacht lila en alle kleurschakeringen daartussen.

Het tijdstip van het jaar waarop je ze kunt vinden, is niet beperkt tot de herfst. Ook in de lente en zelfs in de zomer kun je paddestoelen vinden. Al met al reden genoeg om enkele soorten in deze website op te nemen.

Klik op paddestoelen voor een totaaloverzicht.